#ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

#Σεμινάριο Οινολογίας – Οινογνωσίας


  • Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
  • ΠόληΑθήνα
  • Έναρξη Αθήνα29/10/2024
  • Ωράριο Αθήνα18:00-21:15
  • Διάρκεια48 ώρες που υλοποιούνται σε 12 εβδομάδες
  • ΣυχνότηταΚάθε Τρίτη
  • Προσφορά580€/3 δοσεις 380€ με προεξόφληση
  • Τιμή580€

Το σεμινάριο οινολογίας του PRAXIS είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους οινοπαραγωγούς και τους λάτρεις να μάθουν για τις πιο πρόσφατες τεχνικές και τις εξελίξεις στον κλάδο. Είτε είστε αρχάριος είτε έμπειρος επαγγελματίας, το πρόγραμμά μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις γνώσεις σας για το κρασί.

 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο θα διδαχθεί από μια ομάδα τεσσάρων Εξαιρετικών Επιστημόνων:

Ο κύριος Ευάγγελος Μπερής, Δρ.Αμπελουργίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα επιστημών οίνου, αμπέλου και ποτών, η κυρία Μαρία Σταύρου, Χημικός-Οινολόγος- Ειδική Αποσταγματοποιϊας, η κυρία  Βασιλική Αβραμίδου Οινολόγος Msc in Wine and Beer Science και ο κύριος Γιώργος Τσαπουρνιώτης ειδικός Χημικός-Οινολόγος με εξειδίκευση στην μικροβιολογία του οίνου.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει γευστική δοκιμή σε 50 περίπου ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων, από διάφορες ποικιλίες και αμπελώνες.

Οι εξετάσεις του σεμιναρίου θα υλοποιηθούν με τυφλή δοκιμή.

Σε κάθε εκπαιδευτική συνάντηση θα δοκιμάζονται 3-4 ετικέτες κρασιών

 

Σε ποιούς απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης, του τουρισμού, του εμπορίου κ.α., που είτε επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με το κρασί, είτε να κάνουν μια πλήρη ξενάγηση στον οινικό κόσμο, αποκτώντας σημαντικές γνώσεις και εφόδια για την συνέχιση της σχέσης τους με το κρασί.
  • Σε φοιτητές η απόφοιτους τμημάτων Οινολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Μαγειρικής κλπ, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την δυναμική που παρουσιάζει το κρασί στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως και θέλουν να κατευθυνθούν επαγγελματικά προς αυτό.
  • Σε καταναλωτές που θέλουν να εμβαθύνουν σε γνώσεις σχετικές με το προϊόν που αγαπούν, να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση που λαμβάνουν από το κρασί και να εντοπίσουν πιθανές μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες γύρω από τα οινικά προϊόντα.

 

Αναλυτικό Περιεχόμενο Σεμιναρίου

Το Αμπέλι και η Καλλιέργεια του

  • Ιστορία και γεωγραφική εξάπλωση της Ευρωπαϊκής αμπέλου
  • Τα βήματα για την ορθή εγκατάσταση ενός νέου αμπελώνα
  • Βασικές πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και η επίδραση τους στον οίνο
  • Η επίδραση εδαφοκλιματικών παραγόντων – Η έννοια του Terroir

 

Εισαγωγή στις βασικές μεθόδους οινοποίησης

  • Ζυμώσεις
  • Λευκή Οινοποίηση
  • Ροζέ και ερυθρή οινοποίηση
  • Γλυκείς, αφρώδεις και ενισχυμένοι οίνοι
  • Επαφή με ευγενείς οινολάσπες – Battonage
  • Ωρίμανση – Παλαίωση
  • Διαύγαση – Σταθεροποίηση
  • Εμφιάλωση – Πωματισμός

 

Η Γευσιγνωσία οίνου

  • Προετοιμασία της γευστικής δοκιμής
  • Πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή αρώματα
  • Τα ελαττώματα των οίνων
  • Οργανοληπτικός και ποιοτικός έλεγχος οίνου
  • Συστηματική οργανοληπτική εξέταση, σε κάθε ένα από τα δείγματα, με πίνακες αξιολόγησης
  • Συνδυασμοί οίνου με το φαγητό (θεωρία και πραγματικές δοκιμές)

 

Ελληνικός και Παγκόσμιος αμπελώνας

  • Ο Ελληνικός αμπελώνας
  • Ο παγκόσμιος αμπελώνας
  • Βασικές ποικιλίες οινοποίησης
  • Παλαιός κόσμος vs νέος κόσμος του κρασιού
  • Έντυπα, εκθέσεις, clubs του οίνου
  • Οινοτουρισμός

 

Το σέρβις του Κρασιού

  • Συνθήκες φύλαξης – Τήρηση κατάλληλων θερμοκρασιών σερβιρίσματος
  • ‘Άνοιγμα – Αερισμός – Μετάγγιση σε καράφα -Ντεκαντάζ (Decantage)
  • Το ορθό Σέρβις του κρασιού
  • Δημιουργία κατάλληλης λίστας κρασιών ανάλογα με την περίσταση (επιχείρηση, σπίτι): επιλογή και ισορροπία ετικετών, αντιπροσώπευση αμπελώνων, σχέσεις ποιότητας – τιμής, επικέντρωση στις ανάγκες του καταναλωτή του κρασιού (πελάτης, οικοδεσπότης).

 

Στόχοι του Σεμιναρίου

  • Το σεμινάριο αποτελεί μια πολύ ανταγωνιστική και δομημένη πρόταση για μια ολοκληρωμένη επαφή με τον μαγικό κόσμο του κρασιού.
  • Καλύπτοντας όλη την γκάμα απαραίτητων γνώσεων, οι συμμετέχοντες ξεναγούνται στις επαγγελματικές γνώσεις της οινικής απόλαυσης, από την γεωγραφία του κρασιού και την οινοποίηση, μέχρι τις ποικιλίες, το ταίριασμα με το φαγητό, την γευσιγνωσία, το σερβίρισμα κλπ.
  • Αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ώστε να αποκτήσει κάποιος βαθιές και ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με το κρασί τόσο ως καταναλωτής (στην κάβα, στο εστιατόριο, στην παρέα), όσο και ως επαγγελματίας (στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο).

 

Τι είναι οινολογία;

Οινολογία είναι η μελέτη και η επιστήμη του κρασιού. Καλύπτει όλες τις πτυχές του κρασιού, από την καλλιέργεια του σταφυλιού μέχρι την παραγωγή κρασιού, και όλα τα ενδιάμεσα.

Οι οινολόγοι είναι ειδικοί στην αμπελουργία, την επιστήμη της αμπελοκαλλιέργειας, και την οινολογία, την επιστήμη της οινοποίησης. Συνεργάζονται στενά με τους οινοποιούς για να διασφαλίσουν ότι τα σταφύλια είναι της υψηλότερης ποιότητας και ότι το τελικό προϊόν είναι στο ίδιο επίπεδο.

Η οινολογία είναι ένας σχετικά νέος τομέας, που καθιερώθηκε μόλις τον 19ο αιώνα. Αλλά γρήγορα έγινε σημαντικό μέρος της οινοποιίας και οι οινολόγοι έχουν μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.

Τα βασικά της αμπελοκαλλιέργειας

Η αμπελουργία είναι η επιστήμη, η παραγωγή και η μελέτη των σταφυλιών. Ασχολείται με τη σειρά των γεγονότων που συμβαίνουν στον αμπελώνα. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την προσαρμογή των αμπελιών στο περιβάλλον τους, αμπελουργικές πρακτικές όπως κλάδεμα και πέργκολα, αποδόσεις, ωρίμανση σταφυλιών, οινοποίηση και άλλα.

Η λέξη αμπελουργία προέρχεται από τη λατινική λέξη vītis που σημαίνει αμπέλι και vinum που σημαίνει κρασί. Η αμπελοκαλλιέργεια εντοπίζεται στους πρώιμους πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες. Οι πρώτες μαρτυρίες για την καλλιέργεια του σταφυλιού χρονολογούνται από το 6000 π.Χ. στη Γεωργία. Η αμπελουργία ασκείται πλέον σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής.

Η διαδικασία παραγωγής κρασιού

Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από σταφύλια που έχουν υποστεί ζύμωση χωρίς την προσθήκη σακχάρων, οξέων, ενζύμων, νερού ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Η διαδικασία παραγωγής κρασιού ξεκινά με την επιλογή των σταφυλιών. Το είδος του σταφυλιού, καθώς και το κλίμα στο οποίο καλλιεργείται, θα επηρεάσουν τη γεύση του κρασιού.

Αφού επιλεγούν τα σταφύλια, θρυμματίζονται και εξάγεται ο χυμός. Στη συνέχεια ο χυμός τοποθετείται σε δεξαμενή ζύμωσης όπου προστίθεται μαγιά. Η μαγιά καταναλώνει τη ζάχαρη του χυμού και τη μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα.

Το κρασί στη συνέχεια αφήνεται να παλαιώσει σε βαρέλια από δρύινα ή άλλο είδος ξύλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τανίνες και άλλες ενώσεις εξάγονται από το ξύλο, το οποίο προσθέτει γεύση και χρώμα στο κρασί. Μετά την παλαίωση, το κρασί εμφιαλώνεται και είναι έτοιμο για απόλαυση.

Γευσιγνωσία κρασιού

Η οινογευσία είναι μια αισθητηριακή εμπειρία που σας επιτρέπει να απολαύσετε τις περίπλοκες γεύσεις του κρασιού. Όταν δοκιμάζετε κρασί, αξιολογείτε την ποιότητά του και αποφασίζετε αν είναι κάτι που θα θέλατε να πιείτε.

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού: εμφάνιση, άρωμα, γεύση και υφή. Πρέπει πάντα να ξεκινάτε κοιτάζοντας το κρασί. Σημειώστε το χρώμα και τη διαύγεια του κρασιού. Στη συνέχεια, πιείτε μια μικρή γουλιά και κρατήστε την στο στόμα σας. Στριφογυρίστε το κρασί για να απελευθερώσετε τα αρώματά του. Τέλος, προσέξτε τη γεύση και την υφή του κρασιού.

Λάβετε υπόψη ότι ο καθένας γεύεται διαφορετικά τα κρασιά. Αυτό που μπορεί να αντιλαμβάνεστε ως φρουτώδες, ένα άλλο άτομο μπορεί να το βρει πολύ γλυκό. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε τι σας αρέσει είναι να δοκιμάσετε όσο το δυνατόν περισσότερους διαφορετικούς τύπους κρασιών.

 

Παροχές
Πλεονεκτήματα του Σεμιναρίου: ♣ Εξαιρετική σχέση ποιότητας – τιμής ♣ Δομικά ολοκληρωμένο επαγγελματικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο ♣ Εξειδικευμένοι Εκπαιδευτές ♣ Μεγάλη γκάμα Κρασιών Γευσιγνωσίας

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης, του τουρισμού, του εμπορίου κ.α., που είτε επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σχετικά με το κρασί, είτε να κάνουν μια πλήρη ξενάγηση στον οινικό κόσμο, αποκτώντας σημαντικές γνώσεις και εφόδια για την συνέχιση της σχέσης τους με το κρασί.
  • Σε φοιτητές η απόφοιτους τμημάτων Οινολογίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονίας, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Μαγειρικής κλπ, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την δυναμική που παρουσιάζει το κρασί στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως και θέλουν να κατευθυνθούν επαγγελματικά προς αυτό.
  • Σε καταναλωτές που θέλουν να εμβαθύνουν σε γνώσεις σχετικές με το προϊόν που αγαπούν, να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση που λαμβάνουν από το κρασί και να εντοπίσουν πιθανές μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες γύρω από τα οινικά προϊόντα.
  • Για κράτηση θέσης μπορείτε να κάνετε τραπεζική κατάθεση, προκαταβολή 150 € χρησιμοποιώντας τους παρακάτω λογαριασμούς, με αιτιολογία το όνομα και το επίθετο σας:

 

Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 IBAN GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 
Τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ
 IBAN GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282
Δικαιούχος ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε.
  • Το σεμινάριο αποτελεί μια πολύ ανταγωνιστική και δομημένη πρόταση για μια ολοκληρωμένη επαφή με τον μαγικό κόσμο του κρασιού.
  • Καλύπτοντας όλη την γκάμα απαραίτητων γνώσεων, οι συμμετέχοντες ξεναγούνται στις επαγγελματικές γνώσεις της οινικής απόλαυσης, από την γεωγραφία του κρασιού και την οινοποίηση, μέχρι τις ποικιλίες, το ταίριασμα με το φαγητό, την γευσιγνωσία, το σερβίρισμα κλπ.
  • Αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ώστε να αποκτήσει κάποιος βαθιές και ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με το κρασί τόσο ως καταναλωτής (στην κάβα, στο εστιατόριο, στην παρέα), όσο και ως επαγγελματίας (στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο).

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάρκεια της κάθε εκπαιδευτικής ώρας είναι 45′

  • Εφαρμόζονται σύγχρονες συμμετοχικές μέθοδοι διδασκαλίας, ειδικά σχεδιασμένες για ενηλίκους
  • Χρησιμοποιείται ψηφιακός εκπαιδευτικός εξοπλισμός και εποπτικά μέσα
  • Παρέχονται Εκπαιδευτικές σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή
  • Το σεμινάριο ΔΕΝ είναι επιδοτούμενο. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.

ΟΜΩΣ:

  • Το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτηθεί-χρηματοδοτηθεί μέσω των πόρων του ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ.
  • Προϋπόθεση χρηματοδότησης: o ενδιαφερόμενος να είναι εργαζόμενος.
  • Την υποβολή φακέλου στο τμήμα ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ αναλαμβάνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός PRAXIS

Απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (BEK) από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ. 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832) ♣ Δυνατότητα Πιστοποίησης Οινοχόου (Sommelier) και από την GLOBAL CERT, κατόπιν εξετάσεων

Gallery Σεμιναρίου

praxis logo

Παρακολουθήστε το video του Σεμιναρίου

praxis logo

Το εργαστήριο του Σεμιναρίου

praxis logo

image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Πόλη Που Με Ενδιαφέρει
    X
    CONTACT US