- Πληροφορίες Σεμιναρίου
- Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο
- Σε Ποιούς Απευθύνεται
- Εκπαιδευτικοί Στόχοι
- Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
- Παροχές
- Επιδότηση
- Πιστοποίηση
- Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
- ΠόληΑθήνα
- Έναρξη Αθήνα29/10/2024
- Ωράριο Αθήνα17:30 - 21:45
- Διάρκεια60 ώρες - 12 εβδομάδες
- Συχνότητα1 φορά/εβδομάδα * 5 ώρες
- ΠροσφοράΠροσφορά 360€ με προεξόφληση
- Τιμή420€
Αν επιδιώκετε να αναβαθμίσετε την καριέρα σας ή την επιχειρηματική σας δράση στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στην Μεταποίηση Τροφίμων, στον Αγροτικό Τομέα ή στην Τοπική Ανάπτυξη ή αν απλώς ενδιαφέρεστε να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το φαγητό και την παραγωγή του, αυτό το πρόγραμμα είναι για σας!
Με Άμεσο Βιωματικό τρόπο και Πολυεπίπεδες Γευσιγνωσίες Ποιοτικών Προϊόντων, θα Απογειώσεις τις γνώσεις και το Βιογραφικό σου !
Το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στη ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
Εισαγωγή στην Γαστρονομία
- Ιστορία της τροφής και εξέλιξη της μαγειρικής
- Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ: κατάταξη, νομοθεσία, κατηγορίες
- Είδη Ποιοτικών και Βιολογικών Προϊόντων από την Ελλάδα και τον Κόσμο
- Γνωριμία ετικετών ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και μικρών παραγωγών
Εισαγωγή στον Γαστρονομικό Τουρισμό
- Ανάπτυξη δικτύων γαστρονομικού τουρισμού
- Προβολή και ανάδειξη τοπικών ποιοτικών προϊόντων
- Δημιουργία Γαστρονομικών Concepts
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων
- Βασικές Αρχές Επεξεργασίας, Συντήρησης και Ασφάλειας των Τροφίμων
- Διαβάζοντας τις ετικέτες βασικών προϊόντων
- Γλουτένη – Δράση & Χρήσεις
- Ασφάλεια & Υγιεινή – Βασικές Αρχές
- Υγειονομικοί Φάκελοι – Προετοιμασία & Κανονισμοί
Βασικές Αρχές Μαγειρικής υψηλής ποιότητας
- Τα μυστικά της επαγγελματικής κουζίνας
- υψηλή γαστρονομία και fine dinning
- Η ανάδειξη της Ελληνικής Κουζίνας
- Επιρροές και τάσεις της Διεθνούς Κουζίνας
- Προτάσεις menu, παρουσίαση καταλόγων
Βασικές Αρχές Ζαχαροπλαστικής Υψηλής Ποιότητας
- Το γλυκό και τα μυστικά του
- Το γλυκό του εστιαοτρίου: είδη, παρασκευές, παρουσίαση
- Προτάσεις menu, παρουσίαση καταλόγων
Τυρί και Γαλακτοκομικά Προϊόντα
- Τα κυριότερα ελληνικά τυριά
- Τα πιο σημαντικά Ευρωπαϊκά τυριά
- Ελαττώματα – Προβλήματα
- Οργανοληπτική Αξιολόγηση
- Γευσιγνωσία και Food Pairing
Αλλαντικά
- Η τεχνολογία των αλλαντικών
- Βασικές Αρχές Παραγωγής και Συντήρησης Αλλαντικών
- Είδη και κατηγορίες Αλλαντικών
- Τα αλλαντικά στην Ελλάδα και στον Κόσμο
- Οργανοληπτική Αξιολόγηση
- Γευσιγνωσία και Food Pairing
Κρέας
- Είδη κρέατος
- Τρόποι συντήρησης
- Τρόποι μαγειρέματος
- Κοπές και ειδικές κοπές
- Συνοδευτικά του κρέατος
- Περιγραφή κρεάτων στους καταλόγους εστιατορίων
Λαχανικά και άλλα προϊόντα φυτικής παραγωγής
- Βασικές Αρχές παραγωγής λαχανοκομικών
- Βιολογική και Ολοκληρωμένη Γεωργία και προϊόντα της
- Επιλογή και συντήρηση λαχανοκομικών προϊόντων
- Τρόποι μαγειρέματος φρέσκων λαχανοκομικών προϊόντων
- Μέθοδοι επεξεργασίας, μεταποίησης και μακροχρόνιας συντήρησης λαχανοκομικών
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
- Βασικές Αρχές Παραγωγής, συσκευασίας και συντήρησης ελαιόλαδου
- Κατηγορίες και Ποιότητες Ελαιόλαδου
- Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη σύγχρονη εστίαση
- Βιολογικό Ελαιόλαδο
- Οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων
Νευρογαστρομία
- Το φαινόμενο «σοκολάτα»
- Μπαχαρικά: Ιστορία, τύποι, χρήσεις
- Η πολυπλοκότητα των ζυμώσεων
- Γευσιγνωσίες και αξιολόγηση προϊόντων
Κρασί
- Βασικές αρχές γευσιγνωσίας κρασιού
- Κύριες ελληνικές και ξένες ποικιλίες
- Γευσιγνωσία και food pairing κρασιού
Zύθος
- Σύντομη Ιστορία της Μπίρας
- Γεωγραφία της μπίρας στην Ευρώπη και την Αμερική
- Χάρτης της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας: ετικέτες, είδη, περιοχές, σημεία διάθεσης
- Εισαγωγή στις μεθόδους βυνοποίησης και ζυθοποίησης.
- Είδη Μπίρας και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καθενός
- Γευσιγνωσία και food pairing
Food Styling & Photography
- Βασικές Αρχές Food Styling
- Επιλογή Σκευών και συσκευασιών
- Τοποθέτηση προϊόντων στο πιάτο
- Βασικές Αρχές φωτογράφησης πιάτων
Βασικές Αρχές Εστιατορικής Τέχνης
- Οργάνωση Εστιατορίου,
- Παραλαβή και Αποθήκευση Προϊόντων,
- στοιχεία food cost
- Παραγγελιοληψίες και συστήματα παραγγελιοληψίας
- Ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ | ΕΝΟΤΗΤΑ |
ΠΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΣΠΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ | ΝΕΥΡΟΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ |
ΠΑΣΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ | ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ & ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΤΥΡΙΟΥ |
ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ | ΖΥΘΟΣ |
ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΧΑΡΗΣ | ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ |
- Είστε μάγειρας ή ζαχαροπλάστης και θέλετε να έχετε μια συνολική αντίληψη για τις πρώτες ύλες, αλλά και για την τέχνη και επιστήμη της Γαστρονομίας;
- Είστε ιδιοκτήτης / διευθυντής Ξενοδοχειακής μονάδας ή στέλεχος του Εστιατορικού ή Ξενοδοχειακού Τομέα που θέλει να μάθει πώς θα δώσει στους πελάτες του εκείνη την ποιοτική διάσταση στο τουριστικό του προϊόν που θα το διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό του μαζικού τουρισμού;
- Είστε εργαζόμενος ή στέλεχος του Τουρισμού που θέλει να αναβαθμίσει το βιογραφικό του και να ξεχωρίσει;
- Είστε στέλεχος σε αναπτυξιακές εταιρείες ή σε Δήμους, Περιφέρειες και άλλους φορείς που θέλετε να αναδείξετε με ολοκληρωμένο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής σας, να προσελκύσετε επισκέπτες και να βοηθήσετε τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν;
- Είστε νέος επιχειρηματίας που θέλει να ασχοληθεί με το εμπόριο, τη μεταποίηση τροφίμων ή την εστίαση και θέλει να μάθει πώς θα αναγνωρίζει και θα επιλέγει τα ποιοτικά προϊόντα και πώς θα δημιουργήσει δίκτυα με ποιοτικούς παραγωγούς;
- Έχετε ήδη επιχείρηση εμπορίας, μεταποίησης τροφίμων ή εστίασης και θέλετε να γνωρίσετε όλες τις νέες τάσεις, τους παραγωγούς και τα προϊόντα που θα κάνουν την επιχείρησή σας ξεχωριστή;
- Είστε ένας ανήσυχος παραγωγός αγροτικών προϊόντων που θέλει να μάθει πώς θα δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του και πώς θα αναβαθμίσει τα κανάλια εμπορίας τους;
- Είστε στον χώρο της γραφής, του blogging, της δημοσιογραφίας ή της φωτογραφίας και θέλετε να κατανοήσετε τα στάδια και τις σχέσεις από τις πρώτες ύλες στο χωράφι, μέχρι το άψογα στημένο μαγειρικό πιάτο στα εστιατόρια πολλών αστέρων;
- Είστε απλώς ένας άνθρωπος που αγαπά τη μαγειρική, το καλό φαγητό που είναι μαγειρεμένο με γνώση και δεξιοτεχνία και με ποιοτικές πρώτες ύλες και θέλετε να κατανοήσετε τη «μεγάλη εικόνα» μέσα στην οποία εντάσσεται το πάθος σας;
Αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε το πρόγραμμα αυτό είναι φτιαγμένο για εσάς.
Το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ απευθύνεται σε απόφοιτους ή σε ήδη εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού και της μαγειρικής, που θέλουν:
- να μελετήσουν την ιστορία της τροφής και της γαστρονομίας -ελληνικής και διεθνούς
- να γνωρίσουν σε βάθος τις απέραντες δυνατότητες της ελληνικής κουζίνας
- να κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής προϊόντων στον πρωτογενή τομέα
- να μάθουν τις διαδικασίες της μεταποίησης τροφίμων
- να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργηθούν καινοτόμες ιδέες και νέα γαστρονομικά concepts
καθώς και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις
- στην επικοινωνία της γαστρονομίας,
- τη γραφή και την δημοσιογραφική παρουσίαση,
- τη φωτογραφία,
- την προβολή,
αλλά και σε όσους εντέλει θέλουν απλώς να εκπαιδεύσουν την αντίληψή τους και τις αισθήσεις τους για την τροφή και την μαγειρική, μέσω της σύνθεσης όλων των διαφορετικών μονοπατιών στα οποία περιπλανάται η ανθρώπινη τροφή.
- Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας και κατάθεση προκαταβολής.
- Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς:
Τράπεζα | ΠΕΙΡΑΙΩΣ |
IBAN | GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 |
Τράπεζα | ΕΘΝΙΚΗ |
IBAN | GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282 |
Δικαιούχος | ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε. |
- Γνωρίζετε πώς δημιουργούνται οι τάσεις στη γαστρονομία και τι τις κάνει επιτυχημένες;
- Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα παράγονται περισσότερα από 15 είδη μελιού;
- Γνωρίζετε ότι πάνω από 300 διαφορετικά είδη τυριών παράγονται στη χώρα μας;
- Γνωρίζετε ότι η σοκολάτα έχει πάνω από 400 διαφορετικές γεύσεις;
- Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει μόνο μία ελληνική κουζίνα αλλά πολλές περισσότερες και με πολλές ιδιαιτερότητες;
- Γνωρίζετε ότι υπάρχουν περισσότερα από 700 οινοποιεία στην Ελλάδα;
- Γνωρίζετε πόσες διαφορετικές χρήσεις μπορεί να έχει ένα και μόνο ελληνικό βότανο ή μυρωδικό;
- Μπορείτε να ονομάσετε πάνω από δεκαπέντε άγρια χόρτα και τη χρήση τους στην ελληνική κουζίνα;
- Γνωρίζετε τι σημαίνουν οι όροι τροφοσυλλογή, βιωσιμότητα, εντοπιότητα, ενεργειακό αποτύπωμα;
Αυτό το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.
Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε σε βάθος τον πολύπλοκο ρόλο που διαδραματίζει το φαγητό στη διαμόρφωση της καθημερινής ζωής μας, του πολιτισμού και του κόσμου γύρω μας.
Θα παρακολουθήσετε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της γαστρονομίας, για να γνωρίσετε τις συχνά αόρατες σχέσεις ανάμεσα:
- στον πολιτισμό της τροφής και την επικοινωνία της,
- τις επιστήμες και τα διαφορετικά συστήματα,
- την παραγωγή προϊόντων,
- τη διαμόρφωση γαστρονομικής πολιτικής
- και πολλά άλλα.
Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι οι μονοδιάστατες προσεγγίσεις στα θέματα του φαγητού είναι αναποτελεσματικές και ότι απαιτείται μια πιο πλήρης και ολιστική προσέγγιση αν θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το φαγητό επηρεάζει και διαμορφώνει τις ζωές μας.
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια βιωματική προσέγγιση σε όλα τα θέματα της Γαστρονομίας. Μέσω παρουσιάσεων από ειδικούς, πρακτικών εφαρμογών και μελετών περιπτώσεων μιας μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τροφή: από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μεταποιητές ποιοτικών προϊόντων, εταιρείες εμπορίας τροφίμων, εκλεκτά εστιατόρια, μέχρι διαφημιστικές εταιρείες, εξειδικευμένους φωτογράφους και digital marketers.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διάρκεια της κάθε εκπαιδευτικής ώρας είναι 45′
- Εφαρμόζονται σύγχρονες συμμετοχικές μέθοδοι διδασκαλίας, ειδικά σχεδιασμένες για ενηλίκους
- Χρησιμοποιείται ψηφιακός εκπαιδευτικός εξοπλισμός και εποπτικά μέσα
Εκπαιδευτικές Σημειώσεις
Κάθε μάθημα περιλαμβάνει γευσιγνωσίες, εκλεκτών προϊόντων που παράγει η χώρα μας
Το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτηθεί-χρηματοδοτηθεί μέσω των πόρων του ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ. Προυπόθεση χρηματοδότησης: o ενδιαφερόμενος να είναι εργαζόμενος. Την υποβολή φακέλου στο τμήμα ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ θα αναλάβει ο εκπαιδευτικός οργανισμός PRAXIS
Απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (BEK) από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 2 (Κε.Δι.Βι.Μ. 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832)