- Πληροφορίες Σεμιναρίου
- Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο
- Σε Ποιούς Απευθύνεται
- Εκπαιδευτικοί Στόχοι
- Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
- Παροχές
- Επιδότηση
- Πιστοποίηση
- Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
- ΠόληΑθήνα
- Ωράριο Αθήνα17:00 έως 22:00
- Διάρκεια6 ώρες
- Συχνότητα1 φορά
- Τιμή75€
Σεμινάριο Τυροκομίας – hands on εργαστήριο παρασκευής / τυροκόμησης για δύο από τα πιο εξαιρετικά και γνωστά τυριά:
- Κασέρι
- Μοτσαρέλα
Η εκμάθηση γίνεται με Πρακτικό Τρόπο, με την συμμετοχή όλων των καταρτιζομένων στις διαδικασίες της τυροκόμησης.
Λίγα λόγια για τα τυριά του σεμιναρίου:
Κασέρι
- Το κασέρι (ή κασσέρι) (τουρκ. kaşer) είναι ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί από πρόβειο ή κατά περίπτωση μίγμα πρόβειου και ελάχιστου κατσικίσιου γάλακτος.
- Το κασέρι έχει καταχωρηθεί ως ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)[6] με τον Καν.(ΕΟΚ)1107/96 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στην Ελλάδα παράγεται αποκλειστικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας καθώς και στους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.
- Ως πρόδρομος του κασεριού θεωρείται το ιταλικό τυρί Κατσιοκαβάλο (Caciocavallo, μτφρ έφιππο τυρί), το οποίο διαδόθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
- Στον ελλαδικό χώρο φαίνεται να έφθασε αρχικά την περίοδο 1885-1890 στην περιοχή της Θεσσαλίας μέσω της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αρχικά έγινε γνωστό με την ρουμανικής προέλευσης ονομασία κασκαβάλι, η οποία αντικαταστάθηκε σταδιακά από την τουρκικής προέλευσης κασέρι (απο τουρκ. kaşar).
- Το κασέρι έχει ημίσκληρη υφή και συμπαγή μάζα χωρίς, ή με ελάχιστες τρύπες.
- Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα. Το χρώμα του είναι λευκοκίτρινο.
- Έχει μέγιστη υγρασία 45% και ελάχιστη περιεκτικότητα λίπους επί ξηρού 40%.
Παραγωγή Κασεριού
- Η παραγωγή του κασεριού γίνεται με την μέθοδο της πάστα φιλάτα.
- Παράγεται από πρόβειο γάλα, ή από μίγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του χρησιμοποιούμενου γάλακτος.
- Το πήξιμο του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών μετά το άρμεγμα του και μπορεί να είναι νωπό η παστεριωμένο.
- Για την πήξη του χρησιμοποιείται πυτιά.
- Το τυρί πρέπει να ωριμάσει για τουλάχιστον 3 μήνες.
- Διαμορφώνεται συνήθως σε κυλινδρικά κεφάλια διαμέτρου 30 και ύψους 10 εκατοστών εμβαπτισμένα σε φυσικό κερί.
- Το κασέρι μπορεί να διατίθεται και σε παραλληλεπίπεδες φραντζόλες μήκους 30 εκατοστών και διατομής 10×10 εκατοστών.
Μοτσαρέλα
- Η µοτσαρέλα (ιταλ. mozzarella) είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης.
- Παρασκευάζεται στη νότια Ιταλία και στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβουβάλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
- Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση.
- Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη.
- Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.
- Το σεμινάριο τυροκομίας απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της τυροκομίας και να μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους τυρί, σε οικοτεχνικό ή ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
- Το σεμινάριο παρασκευής τυριών είναι πρακτικό σεμινάριο (hands on): οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν οι ίδιοι στην παραγωγή των τυριών του σεμιναρίου, μέσα στο πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό Εργαστήριο Τυροκομίας του PRAXIS, με την καθοδήγηση έμπειρου Τυροκόμου-εκπαιδευτή.
- Η αναγραφόμενη τιμή (75 €) είναι για κρατήσεις.
- Για κρατήσεις θέσεων τις τελευταίες μέρες πριν το σεμινάριο ή την ημέρα του σεμιναρίου η τιμή είναι 85 €
- Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας.
- Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς
- Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ
Τράπεζα | ΠΕΙΡΑΙΩΣ |
IBAN | GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 |
Τράπεζα | ΕΘΝΙΚΗ |
IBAN | GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282 |
Δικαιούχος | ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε. |
- Με το τέλος του σεμιναρίου τυροκομίας οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει γνώσεις και δεξιότηττες για την παραγωγή των τυριών που αναφέρονται στο σεμινάριο.
- Θα έχουν εκπαιδευτεί στην πράξη στην τυροκόμηση και θα είναι ικανοί να παράγουν τα προβλεπόμενα τυριά, για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Βεβαίωση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (ΚΕΔΙΒΙΜ 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832).