Βιωματικό Εργαστήριο Στερεότυπα Σχολή Βρεφονηπιοκομίας

Το βιωματικό παιχνίδι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σύγχρονο βρεφονηπιοκόμο/παιδαγωγό. Όχι μόνο στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μέσα στην τάξη αλλά και ως μια διαδικασία που βοηθάει στην αυτογνωσία του κάθε ατόμου. Η εκπαιδεύτρια – νηπιαγωγός ειδικής αγωγής Ζαχαρένια Καραθανάση και οι σπουδάστριες του τμήματος βοηθών βρεφονηπιοκόμων παρουσίασαν ένα βιωματικό παιχνίδι που αφορά τα στερεότυπα. Ο τίτλος του είναι “Ποιος βρίσκεται πίσω από εμένα” και έχει αντληθεί από το Compasito (εγχειρίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα)

 

Βιωματικό Εργαστήριο ΣτερεότυπαΗ κάθε σπουδάστρια έβαζε μια καρτέλα με μια φωτογραφία (που δεν μπορούσε να δει μιας και ήταν στην πλάτη της) η οποία παρουσίαζε άτομα για τα οποία υπάρχουν στερεότυπα στον πληθυσμό. Η σπουδάστρια έμπαινε στην τάξη και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έκαναν παιχνίδι ρόλων όπου συζητούσαν δυνατά τα στερεότυπα που αφορούν την εικόνα. Η σπουδάστρια σημείωνε τις παρατηρήσεις της και στο τέλος, αφού όλοι συμμετείχαν με τη σειρά τους, έγινε συζήτηση όπου με βάση τις σημειώσεις τους έπρεπε να σκεφτούν σε ποιόν άνθρωπο αντιστοιχούν οι αντιδράσεις και τα στερεότυπα.

 

 

Στερεότυπα είναι τα προκατασκευασμένα σχήματα αντίληψης – σκέψης (διανοητικές εικόνες – ιδέες), που παρεμβάλλονται στην πραγματικότητα και την αντίληψη που πάμε να σχηματίσουμε γι` αυτή την πραγματικότητα, προκαλώντας απλοποιήσεις και γενικεύσεις που τη διαστρεβλώνουν.

 

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να ξεριζώσουμε τα στερεότυπα (είτε αρνητικά είτε θετικά) από τη σκέψη μας. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αντιληφθούμε το πως μας επηρεάζουν, πως τα αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι στη συμπεριφορά μας αλλά και να μπούμε για λίγο στο ρόλο του Άλλου. Το βιωματικό παιχνίδι βοηθάει το να βιώσουμε το παιχνίδι μέσα από τους ρόλου που καλούμαστε να υποδυθούμε. Να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία μας γίνονται κομμάτι του εαυτού μας και να εξελιχθούμε συναισθηματικά και νοηματικά μέσω της όλης διαδικασίας.

 

Με το βιωματικό παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων ο παιδαγωγός μπορεί να μεταφέρει ιδέες και νοήματα δυσκολονόητα σε μικρότερες ηλικίες όπως ο ρατσισμός και τα στερεότυπα με άμεσο τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητά. Αλλά και για τον ίδιο τον παιδαγωγό είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και κατανόηση του εαυτού του.

 

Μάθετε Περισσότερα Για Τη  Σχολή Βρεφονηπιοκομίας-Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS

Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Βρεφονηπιοκομίας-Εργοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Πόλη Που Με Ενδιαφέρει
    X
    CONTACT US