Ο βραβευμένος chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (SENSE Restaurant), μας παρουσιάζει:
Σούπα κρέμα πράσου με γαλένι και μαστίχα
Υλικά
- 1 kg. Πράσα (καθαρισμένα και χονδροκομμένα)
- 60 γρ. Κρεμμύδι λευκό ξερό (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 150 γρ Πατάτες (καθαρισμένες και χονδροκομμένες)
- 50 ml Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (40 για το μαγείρεμα και 10 για το σερβίρισμα)
- 60 gr βούτυρο (40 για το μαγείρεμα και 20 για το τελείωμα της σούπας)
- 70 ml λευκό ξηρό κρασί
- 3 ½ λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό
- 50 γρ Γαλένι (ή τυρί κρέμα)
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι
- 1 μικρό φύλλο δάφνης
- 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαστίχας (ή λίγη σκόνη μαστίχας)
- Σχινόπρασο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα 40 ml ελαιόλαδο και τα 40 γρ. βούτυρο.
- Αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
- Το σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας το ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μην πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 5 λεπτά (καθώς το πράσο θα αρχίσει να βγάζει υγρά, δεν έχει φόβο να καεί και να κολλήσει).
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, το δαφνόφυλλο, τοθυμάρι, λίγο αλάτι και μια μικρή ποσότητα μαστίχας (αν χρησιμοποιούμε τη σκόνη) και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά.
- Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αποσύρουμε το δαφνόφυλλο και τα θυμάρια και είτε πολτοποιούμε όλα τα υλικά της σούπας μαζί με τα υγρά τους μέσα στη κατσαρόλα με ένα μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα, είτε εναλλακτικά τα τοποθετούμε σε ένα μίξερ λίγα, λίγα και χτυπάμε.
- Το μίγμα το οποίο επιθυμούμε να προκύψει, θέλουμε να είναι παχύρευστο και χωρίς κομμάτια.
- Στη συνέχεια περνάμε ιδανικά τη σούπα από ένα σινουά-σουρωτήρι με χονδρές τρύπες –πιέζοντας με μια κουτάλα-, έτσι ώστε η σούπα να αποκτήσει καλύτερη υφή καθώς δεν θα διατηρηθούν οι σκληρές ίνες του πράσου.
- Τοποθετούμε την περασμένη σούπα πάλι στην κατσαρόλα την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη και τελειώνουμε προσθέτοντας το γαλένι, τα 20 γρ. βούτυρο, αλατοπίπερο και τις σταγόνες έλαιο μαστίχας (αν δεν έχουμε βάλει σκόνη).
- Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας λίγο ψιλοκομμένο σχινόπρασο και ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.