- Πληροφορίες Σεμιναρίου
- Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο
- Σε Ποιούς Απευθύνεται
- Εκπαιδευτικοί Στόχοι
- Εκπαιδευτικές Μέθοδοι
- Παροχές
- Επιδότηση
- Πιστοποίηση
- Τύπος ΣεμιναρίουΜε φυσική παρουσία
- ΠόληΑθήνα
- Ωράριο Αθήνα17:00 έως 22:00
- Συχνότητα1 φορά
- Τιμή75€
Σεμινάριο Τυροκομίας – hands on εργαστήριο παρασκευής / τυροκόμησης για ΔΥΟ (2) δημοφιλή ελληνικά τυριά:
- Φορμαέλα
- Μανούρι
Η εκμάθηση γίνεται με πρακτικό τρόπο, με την συμμετοχή όλων των καταρτιζομένων στις διαδικασίες της τυροκόμησης.
Λίγα λόγια για τα τυριά του σεμιναρίου:
ΦΟΡΜΑΕΛΛΑ
- Η Φορμαέλλα είναι σκληρό τυρί που παράγεται αποκλειστικά στην Αράχωβα του νομού Βοιωτίας.
- Είναι το πιο φημισμένο προϊόν της περιοχής του Παρνασσού και η ονομασία της έχει καταχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.
- Είναι Ημίσκληρο υποκίτρινο τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα, που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά από γάλα γίδινο, πρόβειο ή μίγμα αυτών.
- Η φορμαέλα παράγεται τουλάχιστον επί έναν αιώνα, με παραδοσιακή τεχνολογία
- Έχει σκληρό και συνεκτικό περίβλημα .
- Έχει ιδιαίτερη πικάντικη γεύση, καταναλώνεται κυρίως σαν σαγανάκι και είναι ιδιαίτερα νόστιμη όταν ψηθεί ή τηγανιστεί.
- Μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38 %, ελάχιστη περιεκτικότητα σε λίπος 40%
- Η φορμαέλα, σαν σαγανάκι ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και με λευκά κρασιά με ελαφριά οξύτητα.
- Φορμαέλα ονομάζουν και το τυρί που παράγουν, με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή των Καλαβρύτων (Βαλμαντούρα Αχαΐας), το οποίο όμως δεν είναι ΠΟΠ. Αυτή η φορμαέλα υπάρχει και σε εκδοχή με πιπέρι.
ΜΑΝΟΥΡΙ
- Το μανούρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί με την προέλευση του να χρονολογείται ήδη από τα αρχαία χρόνια.
- Ανήκει στην κατηγορία των μαλακών τυριών τυρογάλακτο και παρασκευάζεται κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Κρήτη.
- Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη “μανός” που σημαίνει “αραιός”
- Πρόκειται περί γαλακτοκομικού προϊόντος, επιτραπέζιας κατανάλωσης ενώ θεωρείται ιδανικό στην παρασκευή ορεκτικών.
- Διακρίνεται λόγω της γλυκιάς και ήπιας γεύσης και του αρώματός του.
- Έχει χαρακτηριστεί από την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδος ως “το πιο εξαιρετικό παραδοσιακό Ελληνικό τυρί τυρογάλακτος.
- Το μανούρι, θεωρείται ιδανικό ως προς την παρασκευή ορεκτικών
- Χρησιμοποιείται σε πλήθος ζεστών ή κρύων, γλυκών ή αλμυρών, κυρίως και επιδορπίων γευμάτων.
- Το σεμινάριο τυροκομίας παρασκευής απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της τυροκομίας και να μπορούν να φτιάχνουν το δικό τους τυρί, σε οικοτεχνικό ή ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.
- Το σεμινάριο παρασκευής τυριών είναι πρακτικό σεμινάριο (hands on): οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν οι ίδιοι στην παραγωγή των τυριών του σεμιναρίου, μέσα στο πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό Εργαστήριο Τυροκομίας του PRAXIS, με την καθοδήγηση έμπειρου Τυροκόμου-εκπαιδευτή.
- Η αναγραφόμενη τιμή (75 €) είναι για κρατήσεις και πληρωμή μέχρι τις 10/4 (early bird)
- Για κρατήσεις θέσεων τις τελευταίες μέρες πριν το σεμινάριο ή την ημέρα του σεμιναρίου η τιμή είναι 85 €
- Κρατήσεις θέσεων με συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας.
- Για τραπεζική κατάθεση του ποσού του σεμιναρίου, χρησιμοποιήστε τους παρακάτω λογαριασμούς
- Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΗ
Τράπεζα | ΠΕΙΡΑΙΩΣ |
IBAN | GR 35 0172 1540 0051 5403 8738 483 |
Τράπεζα | ΕΘΝΙΚΗ |
IBAN | GR 76 0110 8620 0000 8624 8000 282 |
Δικαιούχος | ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΝΑ ΚΑΙ ΣΙΑ ΚΕΚ PRAXIS Ε.Ε. |
- Με το τέλος του σεμιναρίου τυροκομίας οι συμμετέχοντες θα έχουν κατακτήσει γνώσεις και δεξιότηττες για την παραγωγή των τυριών που αναφέρονται στο σεμινάριο.
- Θα έχουν εκπαιδευτεί στην πράξη στην τυροκόμηση και θα είναι ικανοί να παράγουν τα προβλεπόμενα τυριά, για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Βεβαίωση Συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, από το Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (ΚΕΔΙΒΙΜ 2) PRAXIS (Αριθμός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ 11101832).