Επαγγελματική Φωτογραφία: Οι τεχνικές της «κάλυψης» γεγονότων. Απόστολος Λεμπέσης Φωτογράφος, σκηνοθέτης και βιντεογράφος ΙΕΚ PRAXIS
Στο επάγγελμα της φωτογραφίας, ένας σημαντικότατος τομέας, ο οποίος – λόγω της ζήτησης του – καλύπτει και ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας ενός φωτογράφου, είναι η «κάλυψη».
Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει οποιαδήποτε περίπτωση κατά την οποία ο φωτογράφος καλείται να απαθανατίσει ένα γεγονός, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει χωρίς να έχει ιδιαίτερη δυνατότητα να σκηνοθετήσει από πριν με ακρίβεια τα πλάνα του, όπως ίσως θα «έστηνε» π.χ. μία φωτογράφιση fashion.
Σε αυτή τη κατηγορία συγκαταλέγονται και πολλές φωτογραφίες του Ι.Ε.Κ. Praxis, καθώς η πληθώρα αυτών προέρχεται από την κάλυψη των σεμιναρίων μας.
Ειδικότερα, από όλους τους τομείς που καλύπτουμε στο Praxis, υπάρχουν πολλοί που έχουν ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον, όπως τα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής, καθώς περιλαμβάνουν πληθώρα σχημάτων και μεγάλη χρωματική παλέτα.
Βασικός στόχος του φωτογράφου στην επαγγελματική φωτογραφία είναι να μπορέσει με τις λήψεις του να καταγράψει τα σημαντικά σημεία του γεγονότος καθώς και την ατμόσφαιρα που επικρατεί, όπως επίσης να προσθέσει και την δική του καλλιτεχνική άποψη.
Λεπτομερειακά, από ταχύτατες ενέργειες, όπως αυτή ενός υλικού που ρίχνεται από ψηλά σε ένα γλυκό και μένει στον αέρα για ελάχιστη διάρκεια, τις οποίες προσπαθούμε να παγώσουμε με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, μέχρι και τα έντονα χρώματα ενός ωραίου πιάτου, η απαθανάτιση της έντασης είναι πρωτίστης σημασίας.
Εξίσου σημαντικό είναι φυσικά το να φανεί η καλλιτεχνική πλευρά και οι δυνατότητες κάθε σεφ, εκπαιδευτή ή φοιτητή όπως και οι λεπτομέρειες στο τελικό έργο.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο χρησιμοποιούμε κυρίως κοντινά σφιχτά πλάνα, όπου η λεπτομέρεια είναι το κύριο συστατικό.
Τέλος, ακριβώς επειδή μιλάμε για φωτογραφία κάλυψης, όπου η απαθανάτιση της ατμόσφαιρας είναι, όπως αναφέραμε, σχεδόν αναγκαστική, και εφ΄όσον ο ανθρώπινος παράγοντας είναι που δημιουργεί και την εν λόγω ατμόσφαιρα, κάποιο μέρος του φωτογραφικού υλικού περιλαμβάνει τους συμμετέχοντες και τις αντιδράσεις τους.
Εδώ – συνήθως με την χρήση ενός ευρυγώνιου φακού – προσπαθούμε να δείξουμε τον κόσμο που παρακολουθεί τον εισηγητή, αντιδρά με αυτά που βλέπει και συμμετέχει εμπράκτως στην διαδικασία.
Εν κατακλείδι, στις φωτογραφίες του Ι.Ι.Ε.Κ. Praxis, προσπαθούμε πάντα να καταγράφουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις αίθουσες μας και όχι μόνο, δίνοντας πάντα σημασία στους ανθρώπους, την προσπάθεια και τις δυνατότητες τους.
Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Φωτογραφίας – Ζωγραφικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Φωτογραφίας – Ζωγραφικής του ΙΕΚ PRAXIS