Ένας από τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς chefs, σύμφωνα με το περιοδικό FNL
Με εξειδίκευση στην Ιταλική Κουζίνα και με ιδιαίτερη διακόσμηση στα πιάτα του, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ο chef που ζωγραφίζει»!
Ο Θοδωρής Παπανικολάου, ένας chef με πολύ ηχηρή μαγειρική άποψη και γαστρονομικό αποτύπωμα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο εστιατόριο «Σελήνη» στην Σαντορίνη όπου και εργάστηκε για τρία χρόνια.
Απόδειξη οι δύο Χρυσοί Σκούφοι από το «Αθηνόραμα», που βραβεύει τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια από το 1994, και τα 2 αστέρια με ανοδική ένδειξη τον τελευταίο του χρόνο στη «Σελήνη» από τα «FnL best Restaurants Awards».
Έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Ιταλία και την Τοσκάνη, και πιο συγκεκριμένα στην Φλωρεντία, αποκομίζοντας από εκεί σημαντικές παραστάσεις.
Εντούτοις, η μαγειρική του φημίζεται για τον ιδιαίτερο της χαρακτήρα, την εξελιγμένη ελληνικότητα και τη φινέτσα της.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια βαθιά νόστιμη αλλά ταυτόχρονα εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα, η οποία πατάει με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην χαραγμένη μνήμη και στο σύγχρονο μαγειρικό γίγνεσθαι, αποκαλύπτοντας έτσι το αυθεντικό του ταλέντο.
Εστιατόρια που έχει διακριθεί ως chef:
- Sense Restaurant (Hotel “Athens Was”) (Χρυσός σκούφος, Βραβείο Ελληνικής κουζίνας, 2 αστέρια FNL Guide)
- Σελήνη (2 χρυσοί σκούφοι)
- Nebiolo
- Parla
- Athenne
- Και πολλά άλλα