Ευάγγελος ΜΠΕΡΗΣ, Δρ Αμπελουργίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιούλιος 2012 Διδακτορικό (Ph.D.) στην Αμπελουργία:
Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (UK) – Σχολή Γεωπονίας, Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Τίτλος διατριβής (επίσημη μετάφραση): “Απομόνωση, χαρακτηρισμός και αξιολόγηση εντομοπαθογόνων μυκήτων για τον έλεγχο της ευδεμίδας της αμπέλου (Lobesia botrana) (Lepidoptera: Tortricidae) και της μύγας της μεσογείου (Ceratitis capitata) (Diptera: Tephritidae) ενός νέου εχθρού των οινοστάφυλων “.
Δεκέμβριος 2011 WSET – Πτυχίο Παγκόσμιου Αμπελώνα – Οργανοληπτικού Οίνων
Σχολή Οίνου και Αποσταγμάτων Λονδίνου (UK) (έδρα της Wine & Spirit Education Trust).
“Προχωρημένο Πτυχίο στους Οίνους και τα αποστάγματα” (Advanced).
Δεκέμβριος 2007 Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στη Φυτοκομία (Horticulture)
Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (UK) – Σχολή Βιολογικών Επιστημών.
Ειδικεύσεις: Βιολογική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών της Αμπέλου, Οργανική γεωργία, Εντομολογία, Βιολογία Μυκήτων
Νοέμβριος 2005 Πτυχίο (B.Sc.) στη Γεωπονία
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Ειδικεύσεις: Αμπελουργία – Οινολογία, Φυτοπροστασία, Ελαιοκομία
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Νοεμ. 2016 – Σήμερα Επιστημονικός Διευθυντής
Κτήμα Αργυρού – Σαντορίνη
- Πειραματισμός – εξέλιξη πρακτικών αμπελοκαλλιέργειας
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες οινοποίησης – ανάμιξης (blends)
- Οργανοληπτική αξιολόγηση – Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων
- Δημιουργία τμήματος έρευνας
- Ανάπτυξη του τμήματος Οινοτουρισμού – Παρουσιάσεις
- Επιμέλεια συνοδευτικών των κρασιών (Food & Wine pairings)
- Εκπαίδευση προσωπικού
Δεκ. 2014 – Σήμερα Καθηγητής Μεταπτυχιακού
ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Σ.ΤΕ.ΤΡΟ.Δ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: “M.Sc., Στην Επιστήμη Οίνου και Ζύθου”
- Διδασκαλία στο μάθημα «Ελληνικός και Παγκόσμιος Αμπελώνας» (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέος Κόσμος)
- Διδασκαλία στο μάθημα «Συστήματα Διαχείρισης Αμπελώνα»
- Διδασκαλία στο μάθημα «Οργανοληπτικός Έλεγχος Οίνου»
- Διδασκαλία στο μάθημα «Μεταζυμωτικές Διεργασίες Οίνου»
- Ανάληψη, επίβλεψη και εξέταση Μεταπτυχιακών εργασιών
Οκτωβ. 2014 – Σήμερα Έκτακτος Καθηγητής
ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Σ.ΤΕ.ΤΡΟ.Δ.
- Διδασκαλία του μαθήματος «Οργανοληπτικός Έλεγχος Οίνων και Ποτών»
- Διδασκαλία του μαθήματος «Φυτοπροστασία της Αμπέλου – Εργαστήριο»
- Διδασκαλία του μαθήματος «Αμπελογραφία – Εργαστήριο»
- Ανάληψη, επίβλεψη και εξέταση Πτυχιακών εργασιών
Ιουλ. 2013 – Σήμερα Σύμβουλος Αμπελοκαλλιέργειας / Οινοποίησης
Πλαγιές Αιγιαλείας, νησιά, Σέρρες κλπ. (ως αυτοαπασχολούμενος)
- Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα Φυτοπροστασίας, ανάλυσης εδαφών & θρέψης φυτών, τεχνικής της καλλιέργειας (συστήματα διαμόρφωσης, κλαδέματα, αρόσεις, άρδευση, ζιζανιοκτονία κ.α.)
- Μελέτες ορθής εγκατάστασης ή μετάβασης στην Βιολογική καλλιέργεια
- Ολοκληρωμένη διαχείριση Αμπελώνα – Εκπαίδευση προσωπικού
- Αξιολόγηση προϊόντων και ποιοτικός έλεγχος
Μάιος. 2016 – Οκτ. 2016 Ξεναγός οινικής γνώσης / Σύμβουλος Ανάπτυξης
“Santorini Wine Adventure” Wine Tours
- Αγγλόφωνες ξεναγήσεις σε οινοποιεία και αμπελώνες της Σαντορίνης
- Εισηγήσεις γευσιγνωσίας οίνου και συνδυασμών οίνου – φαγητού
- Ποιοτική αξιολόγηση – Στρατηγική ανάπτυξης
Δεκέμ. 2012 – Ιουλ. 2013 Ερευνητικός Συνεργάτης
Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (Κ.ΒΙ.Ε.Σ): Εργαστήριο Ιστολογίας, Πεντέλη – Αττική
- Ιστολογικός έλεγχος αλλαντικών και άλλων τροφίμων – Προσδιορισμός αναλογίας ιστών – Έλεγχος αλλοιώσεων και καταλληλότητας για βρώση
- Βιβλιογραφική έρευνα σε συστήματα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων
- Εργαστηριακά πειράματα και στατιστική ανάλυση δεδομένων
Σεπτ. 2010 – Ιούλ. 2012 Ασκούμενος Ερευνητής – Υποψήφιος Διδάκτορας
Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο: Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας, Κηφισιά – Αττική
- Πειράματα αγρού και εργαστηρίου – στατιστική ανάλυση αποτελεσμάτων
- Βιβλιογραφική επισκόπηση σε εχθρούς και ασθένειες της Αμπέλου
- Απομόνωση, καλλιέργεια και μοριακή ταυτοποίηση εντομοπαθογόνων μυκήτων
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Μάιος 2006Πλήρης υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό (MSc & PhD)