Οι κίνδυνοι του διαδικτύου για τα παιδιά
Όταν πρόκειται για το διαδίκτυο, οι γονείς ωφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω για τα παιδιά και είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε.
Ένας κίνδυνος είναι τα παιδιά να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλά πράγματα στο Διαδίκτυο που δεν πρέπει να δουν τα παιδιά και μπορεί να είναι εύκολο για αυτά να τα βρουν κατά λάθος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθείτε τι κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο και να του μιλάτε για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κοιτάζει.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν στόχοι αρπακτικών. Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να προσπαθήσουν να καλλωπίσουν παιδιά για σεξουαλική κακοποίηση. Μπορεί να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των chat rooms ή ακόμα και να τα ξεγελάσουν για να συναντηθούν αυτοπροσώπως.
Καθώς το Διαδίκτυο γίνεται ολοένα και πιο ριζωμένο στη ζωή μας, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Ακολουθούν ορισμένες βασικές συμβουλές για να προστατέψετε το παιδί σας στο διαδίκτυο:
Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ενημερώστε τους ότι δεν πρέπει ποτέ να δώσουν προσωπικά στοιχεία ή να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο χωρίς να είστε εκεί.
Διδάξτε τους πώς να εντοπίζουν ψεύτικες ειδήσεις. Υπάρχουν πολλές ψευδείς πληροφορίες εκεί έξω και τα παιδιά μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν. Βοηθήστε τους να μάθουν πώς να το εντοπίζουν, ώστε να μην το διαδώσουν κατά λάθος.
Γιατί η προστασία του παιδιού σας στο διαδίκτυο είναι σημαντική
Το διαδίκτυο έχει πλέον ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινότητά μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους που το συνοδεύουν. Όπως διδάσκουμε στα παιδιά μας να κοιτούν και τις δύο πλευρές πριν διασχίσουν το δρόμο, πρέπει να τους μάθουμε πώς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσετε το παιδί σας στο διαδίκτυο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να συμμετέχετε στη διαδικτυακή του δραστηριότητα. Μάθετε ποιους ιστότοπους επισκέπτονται και με ποιον μιλάνε. Αν δείτε κάτι που σας ανησυχεί, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον ιστότοπο ή την υπηρεσία.
Ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας στο διαδίκτυο είναι να το βοηθήσετε να κατανοήσει πώς να διατηρεί απόρρητα τα προσωπικά του στοιχεία. Διδάξτε τους να μην κοινοποιούν το πλήρες όνομά τους, τη διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου τους με οποιονδήποτε δεν γνωρίζουν.
1. Παρακολουθήστε τη δραστηριότητά τους
Για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο, πρέπει να παρακολουθείτε τη δραστηριότητά του. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επίγνωση του τι κάνουν και σε ποιον μιλάνε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας τους ερωτήσεις σχετικά με την ημέρα τους και με ποιον έχουν μιλήσει στο διαδίκτυο. Θα πρέπει επίσης να ανατρέξετε στο ιστορικό του προγράμματος περιήγησής τους για να δείτε ποιους ιστότοπους έχουν επισκεφτεί. Αν δείτε κάτι που σας ανησυχεί, μιλήστε στο παιδί σας σχετικά.
Είναι επίσης σημαντικό να ορίσετε ορισμένους βασικούς κανόνες για τη διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν στο διαδίκτυο κάθε μέρα ή να τους επιτρέψετε να χρησιμοποιούν μόνο συγκεκριμένους ιστότοπους. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι δεν μοιράζονται προσωπικά στοιχεία όπως τη διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου τους με κανέναν στο διαδίκτυο.
2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook
Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ελέγχετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Δείτε πώς να το κάνετε:
Πρώτα, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και κάντε κλικ στο γρανάζι ρυθμίσεων στην επάνω δεξιά γωνία. Από εκεί, θα μπορείτε να δείτε όλες τις διαφορετικές επιλογές απορρήτου που είναι διαθέσιμες σε εσάς.
Είναι σημαντικό να περάσετε από καθεμία από αυτές τις επιλογές και να βεβαιωθείτε ότι έχουν οριστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες του προφίλ σας ή ποιος μπορεί να σας στείλει αιτήματα φιλίας.
Αφού ολοκληρώσετε όλες τις διαφορετικές ρυθμίσεις απορρήτου, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε τις λειτουργίες ασφαλείας του λογαριασμού σας. Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων ή να επιλέξετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για σύνδεση ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την πρόσβαση στο Facebook.
3. Διδάξτε τους να έχουν επίγνωση
Αν και το Διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης και διασκέδασης για τα παιδιά, υπάρχει επίσης μια σειρά από κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του.
Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με τη σημασία της επίγνωσης του τι κάνουν στο διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν ότι οτιδήποτε δημοσιεύουν μπορεί να το δει οποιοσδήποτε στον κόσμο και ότι από τη στιγμή που δημοσιεύεται κάτι, είναι πολύ δύσκολο να το αφαιρέσετε εντελώς.
Βοηθήστε τους να καταλάβουν πώς να εντοπίζουν ψεύτικες ειδήσεις και απάτες. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και κακόβουλο περιεχόμενο εκεί έξω, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να το αναγνωρίζουν.
Διδάξτε τους για τον διαδικτυακό εκφοβισμό (bullying) και τις συνέπειές του. Δυστυχώς, ο εκφοβισμός είναι πολύ συνηθισμένος στο διαδίκτυο, επομένως είναι σημαντικό τα παιδιά σας να ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν.
4. Κρατήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας
Ως γονιός, είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας για να διασφαλίσετε την ασφάλειά του στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επίγνωση του τι κάνουν στο διαδίκτυο, με ποιον μιλάνε και ποιους ιστότοπους επισκέπτονται. Σημαίνει επίσης να είστε ανοιχτοί στο να μιλήσετε για τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.
Ένας τρόπος για να διατηρήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας είναι να οργανώσετε τακτικά check-in με το παιδί σας. Αυτή μπορεί να είναι μια στιγμή για να σας πουν για την ημέρα τους ή οτιδήποτε έχουν στο μυαλό τους. Μπορεί επίσης να είναι μια στιγμή για να ρωτήσετε για τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε.
Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας είναι να συμμετέχετε στη διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουν ποιους ιστότοπους επισκέπτονται και ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν ώστε να μπορείτε να προλάβετε δυσάρεστες εμπειρίες.
5. Να είστε καλό πρότυπο
Πόση ώρα ασχολείστε εσείς με το διαδύκτιο; Μήπως αφιερώνετε περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone παρά με το παιδί σας; Είναι σημαντικό να είστε ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά σας, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο. Αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε μαζί τους και να εξερευνήσετε τους ιστότοπους που επισκέπτονται και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν.
Μιλήστε στο παιδί σας ανοιχτά και με ειλικρίνεια τόσο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο όσο και για τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Ενημερώστε τους ότι υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και ότι πρέπει να τους γνωρίζουν.
Βοηθήστε τους να δημιουργήσουν ισχυρές ρυθμίσεις απορρήτου στις συσκευές τους και στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε τους πώς να μοιράζονται πληροφορίες μόνο με άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται.
Ενθαρρύνετέ τους να έρθουν σε εσάς αν ποτέ αισθανθούν άβολα ή ανασφαλή στο διαδίκτυο. Ενημερώστε τους ότι είστε πάντα εκεί για να τους βοηθήσετε αν το χρειάζονται.
Μα κυρίως:
ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ. Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν το ίντερνετ σαν ψηφιακή μπέιμπι σίτερ. Αντί να γίνει το διαδίκτυο ηλεκτρονική νταντά, φροντίστε να αξιοποιείτε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο με το παιδί σας, κοινά χόμπι, αθλητισμός, τέχνες κ.ο.κ θα πρέπει να είανι στην κορυφή της πυραμίδας των ενδιαφερόντων του.
Ακολουθώντας αυτές τις πέντε απλές συμβουλές, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά τους και να τους διδάξουν πώς να είναι υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.