Ελευθέριος Ζαφειρόπουλος, Τεχνικός Μαγειρικής, Sous Chef στο Petra Restaurant του Canaves Oia Hotels.
Εργάστηκε επίσης ως sous chef στο “Sabor” (Λονδίνο, 1 * Michelin)
Έτος αποφοίτησης 2016 ΙΕΚ PRAXIS Αθήνας
Τι σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα σου;
Αρχικά όταν άργησα είναι 19 ήμουν τότε πολύ αναποφάσιστος στο τι θα ακολουθήσω στην ζωή μου , άρχισα να σκέφτομαι λίγο πριν τελειώσω μηχανικός αεροσκαφών ότι πάω να πάρω λάθος δρόμο και έπρεπε να κάνω μια στροφή να το ξανασκεφτώ. Σκέφτηκα λοιπόν να πάω για μαγειρική γιατί μου άρεσε να δημιουργώ, να μαγειρεύω γενικά ( αν και δεν μαγείρευα τόσο στο σπίτι ) η μητέρα μου ζαχαροπλαστεία από μικρή ηλικία, ο αδελφός της θείος μου και εκείνος μάγειρας χρόνια, και έτσι πήρα την απόφαση και μέρα με την μέρα το αγάπησα όσο τίποτε άλλο.
Ποιές ήταν οι σπουδαιότερες εμπειρίες σου κατά την περίοδο των σπουδών σου στο Praxis;
Οι καλύτερες στιγμές στην περίοδο των σπουδών μου ήταν όταν ο πρώτος δάσκαλος που είχα στην σχολή ο Βασίλης Μπέκας μας μάθαινε της βάσεις της μαγειρικής και βεβαίως την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΟΥΖΙΝΑ που για μένα για να λέγεσαι μάγειρας πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις νόστιμο παραδοσιακό ΕΛΛΗΝΙΚΟ φαγητό.
Τι θεωρείς ότι χαρακτηρίζει το Praxis ως επιτυχημένη επιλογή στην επαγγελματική κατάρτιση;
Δεν είναι σαν τις άλλες σχολές θεωρώ. Από την αρχή τότε που άκουγα και για τις άλλες σχολές από γνωστούς και φίλους πιστεύω ότι δεν άξιζαν.
To PRAXIS προσφέρει το ΠΑΚΕΤΟ που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την καριέρα σου σιγά σιγά, οι υπόλοιποι απλά προσφέρουν μια στολή, δύο μαχαίρια και το όνομα της σχολής την οποία τελείωσες. Με λίγα λόγια τίποτα για μένα.
Ποιό πιστεύεις ότι είναι το πιο δυνατό σου προσόν σαν επαγγελματίας που απέκτησες μέσω των σπουδών σου;
Την αφοσίωση σε αυτό που κάνω. Το ότι δεν ήμουν ακόμη επαγγελματίας δεν σήμαινε κιόλας ότι δεν έπρεπε να δώσω την απόλυτη προσοχή μου στο ότι και να έφτιαχνα, να ήταν όσο πιο τέλειο γινόταν. Εξάλλου με το που άρχισα την σχολή 23 Οκτώβρη άμα θυμάμαι σωστά μετά από ένα μήνα άρχισα κατευθείαν δουλειά (μπήκα στο κλίμα) 6 Δεκεμβρίου ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωή μου .
Τί θα είχες να προτείνεις σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα σου;
Πολλλοί μάγειρες θα ακούσετε να λένε για πιο λόγο έγινες μάγειρας είναι χάλια δουλειά.
Εγώ αυτό που έχω να πω σε κάποιον που το σκέφτεται να γίνει μάγειρας είναι, τόλμησέ το γιατί θα αρχίσεις να αγαπάς κάτι ακόμα στην ζωή σου που θα αξίζει και δεν θα είναι λάθος.
Τι θα ήθελες να έχεις πετύχει επαγγελματικά σε 6 χρόνια από τώρα;
6 Χρόνια είναι πολλά, πότε δεν θα μπορούσα να σκεφτώ τί θα μπορεί να συμβεί σε 6 χρόνια από τώρα.