Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη: Βασικές συμβουλές πρόληψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημέρα δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1991. Η ημέρα γιορτάζεται για να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια επιδημία του διαβήτη και τις συνέπειές της. Κάθε χρόνο, επιλέγονται διαφορετικά θέματα για την υποστήριξη συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την ασθένεια. Eίναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη, το σώμα σας είτε δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να γίνουν πολύ υψηλά. Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, ας δεσμευτούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στη ζωή μας που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε τον διαβήτη!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Διαβήτη εδώ: https://www.moh.gov.gr/articles/news/1473-pagkosmia-hmera-diabhth

Τι είναι ο Διαβήτης.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, ο τύπος 1 και ο τύπος 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι όταν το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη και ο διαβήτης τύπου 2 είναι όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη.

Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες. Ωστόσο, και οι δύο τύποι διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο διαβήτης τύπου 1 αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης ή αντλία, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται με δίαιτα, άσκηση και φάρμακα.

Και οι δύο τύποι διαβήτη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό.

Τα βασικά συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα κούρασης
  • συχνή ούρηση
  • πληγές που δεν επουλώνονται
  • ξηροστομία

Η σχέση μεταξύ διατροφής και διαβήτη.

Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ διατροφής και διαβήτη. Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όταν τρώμε τροφές με ζάχαρη, το σώμα μας παράγει ινσουλίνη για να προσπαθήσει να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας υπό έλεγχο. Εάν τρώμε πάρα πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας υπό έλεγχο και αναπτύσσουμε διαβήτη.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του διαβήτη. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιλαμβάνει επίσης άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη του διαβήτη.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη, μιλήστε με το γιατρό σας για να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Θρεπτικά συστατικά στα οποία πρέπει να εστιάσετε.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τα άτομα με διαβήτη, με κάποια να βοηθούν περισσότερο στην πρόληψη και την σταθεροποίηση του ζαχάρου. Εδώ είναι μερικά θρεπτικά συστατικά στα οποία πρέπει να εστιάσετε:

1. Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιδιώξτε 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από πηγές όπως φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

2. Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Επιδιώξτε τουλάχιστον 50 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα από άπαχες πηγές όπως κοτόπουλο, ψάρι και τόφου.

3. Υγιή λιπαρά: Τα υγιή λίπη συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στοχεύστε στο 20-30% των ημερήσιων θερμίδων σας από υγιή λίπη όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς.

Συμβουλές προγραμματισμού γευμάτων.

Όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό γευμάτων, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να δημιουργήσετε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα.

Πρώτον, επικεντρωθείτε στη συμπερίληψη μιας ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνετε πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πηγές πρωτεΐνης.

Δεύτερον, φροντίστε να μοιράζετε σωστά κάθε συστατικό του γεύματος. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να γεμίζετε το μισό του πιάτου σας με φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο με πρωτεΐνη και το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά.

Και τέλος, μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε μια πηγή υγιεινών λιπαρών σε κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να είναι με τη μορφή ελαιόλαδου, αβοκάντο, ξηρών καρπών ή σπόρων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, θα είστε στο δρόμο για τη δημιουργία θρεπτικών και ισορροπημένων γευμάτων που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους υγείας σας.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε: Tρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται κατά τη διαχείριση του διαβήτη.

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίζετε. Ακολουθεί μια λίστα με μερικούς από τους χειρότερους παραβάτες:

1. Ζάχαρη. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο επιτραπέζια ζάχαρη, αλλά και μέλι, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού και άλλα πρόσθετα σάκχαρα. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους διαβητικούς.

2. Λευκό αλεύρι και άλλοι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες. Αυτά τα τρόφιμα διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα από το σώμα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικοί θα πρέπει να προσκολλώνται στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

3. Κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Αυτά τα ανθυγιεινά λίπη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κάτι που είναι ήδη ανησυχητικό για τους διαβητικούς. Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με υδρογονωμένα έλαια όποτε είναι δυνατόν.

4. Αλκοόλ. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει το σώμα σας να επεξεργαστεί την ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Εάν επιλέξετε να πίνετε, φροντίστε να παρακολουθείτε στενά το σάκχαρό σας και μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές να καταναλώσετε.

Συμπέρασμα.

Τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονται ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το στρες συμβάλουν αρνητικά στην διαχείρισή του.

Με τα απλά βήματα που αναφέραμε και μπορεί να κάνει ο καθένας μας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η τακτική σωματική δραστηριότητα δεν προλαμβάνουν απλά τον διαβήτη αλλά μας χαρίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τέλος, είναι σημαντικό για τις οικογένειες να γνωρίζουν τα σημεία και τα συμπτώματα του διαβήτη, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.

Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Διαιτολογίας του ΙΕΚ PRAXIS

Ειδικότητες
image/svg+xml
Φόρμα ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

    Ενδιαφέρομαι για
    Πόλη Που Με Ενδιαφέρει
    X
    CONTACT US