Είναι τα γιουβαρλάκια το απόλυτο Ελληνικό Comfort Food; Αν είναι έτσι όπως τα ετοίμασαν οι σπουδαστές μαγειρικής και ο Chef Μιχάλης Μάρθας τότε σίγουρα ναι! Το comfort food είναι φαγητό που παρέχει νοσταλγική ή συναισθηματική αξία σε κάποιον και μπορεί να χαρακτηρίζεται από την υψηλή θερμιδική φύση, το υψηλό επίπεδο υδατανθράκων ή την απλή παρασκευή του. Η νοσταλγία μπορεί να είναι συγκεκριμένη για ένα άτομο ή μπορεί να ισχύει για μια συγκεκριμένη κουλτούρα. Σκεφτείτε εικόνες θαλπωρης γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.
Ας μάθουμε λοιπόν λίγες πληροφορίες για αυτό το πεντανόστιμο πιάτο.
Τα γιουβαρλάκια επίσης γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια (τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte), είναι φαγητό της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας με οθομανικες επιρροές. Το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.
Η βασική συνταγή για γιουβαρλάκια
Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές (κάθε νοικοκυριό έχει και τα δικά του μυστικά) η βασική συνταγή είναι περίπου η εξής:
Τα γιουβαρλάκια γίνονται με μίγμα κιμά, συνήθως με ρύζι ή πλιγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Το μίγμα χωρίζεται σε σφαιρίδια σαν κεφτέδες, τα οποία τοποθετούνται στην κατσαρόλα προσεκτικά και στο τέλος τοποθετείται από πάνω ένα πιάτο αναποδογυρισμένο για να μην σπάσουν και διαλυθούν τα στρογγυλά σφαιρίδια, ρίχνουμε πάντα κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί το καπάκι-πιάτο που σκεπάζει τα γιουβαρλάκια, το νερό είναι κρύο στην αρχή για να βοηθήσει να σφίξει το μίγμα και να μην σπάσουν τα σφαιρίδια, τα αφήνουμε να σιγοβράζουν σε χαμηλή φωτιά για να μη διαλυθούν, (περίπου για 45 λεπτά της ώρας). Τέλος, περιχύνονται με αυγολέμονο το οποίο προκαλεί πήξη των ζωμών του κρέατος και δίνει χαρακτηριστική όξινη γεύση.
Σε κάποιες περιπτώσεις ρίχνουμε και δύο κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουερ διαλυμένα σε δύο δάκτυλα νερό μέσα στο αυγολέμονο, αυτό βοηθάει περισσότερο στο χύλωμα και δεν αφήνει το αυγό να κόψει, γιατί το άμυλο που έχει το κορν φλάουερ δεσμεύει και προστατεύει την αλβουμίνη (την πρωτεΐνη του αυγού). Για να μη κόψει το αυγολέμονο πρέπει να αραιώνεται σταδιακά με ζωμό μέτριας θερμοκρασίας, και ανακινείται μαζί με το φαγητό στην κατσαρόλα. Σερβίρεται καυτό με μαϊντανό, ή ξαναζεσταμένο και τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι. Συνοδεύεται από ψωμί, το οποίο βουτάμε στο πιάτο.
Μάθετε Περισσότερα Για Τη Σχολή Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS
Δείτε Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Μαγειρικής του ΙΕΚ PRAXIS