Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών – World Telecommunication and Information Society Day (WTISD) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου από το 1969, για να σηματοδοτήσει το 1973 την ίδρυση της ITU και την υπογραφή της πρώτης Διεθνούς Σύμβασης Τηλεγράφων το 1865. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα (A/RES/60/252) τον Μάρτιο του 2006 που ορίζει ότι Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνίας της Πληροφορίας πρέπει να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.
Η πρώτη τηλεγραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse) το 1838. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Κάπιτολ της Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη τον Μάιο του 1844 στον Alfred Vail Το διάσημο τηλεγράφημα “What hath God wrought”
Στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι η Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Στις 7 Μαρτίου του 1876 ο Μπελ (Alexander Graham Bell) κατοχύρωσε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που η συσκευή του μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.
Από τον τηλέγραφο και το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές (στην Ελλάδα Ραδιόφωνο 1938 – Τηλεόραση 1960), τις δορυφορικές επικοινωνίες (Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές της δεκαετίας του ’60 – Hellas Sat 2 η εκτόξευση έγινε στις 13 Μαΐου 2003) και σήμερα το Ίντερνετ (Το 1969 στάλθηκε το πρώτο μήνυμα μέσω του ARPANET – Ελλάδα ξεκίνησε την δεκαετία ‘90), η Π.Τ.Ε. βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.
Θεματολογία Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών
Θέμα 2019: «Γεφυρώνοντας το κενό τυποποίησης» (“Bridging the standardization gap”)
To θέμα της περσινής παγκόσμιας ημέρας επέτρεψε τη συμμετοχή της I.T.U. και άλλων βασικών ενδιαφερομένων μερών, για διεύρυνση ευκαιριών για:
- Τη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στη διαδικασία λήψης προτύπων της I.T.U.
- Τη εξουσιοδότηση τοπικών εμπειρογνωμόνων στη διαδικασία τυποποίησης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και
- Τη προώθηση της εφαρμογής των διεθνών προτύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Θέμα 2020: «Connect 2030: ICTs for the Sustainable Development Goals (SDGs)»
Το θέμα «Βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης» υπογραμμίζει τις προόδους των ΤΠΕ στη μετάβαση σε έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να δώσουν οι ΤΠΕ και σε αναδυόμενες τάσεις για την προώθηση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
Η “Agenda Connect 2030” είναι ένα κοινό παγκόσμιο όραμα για την ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών / ΤΠΕ. Βασίζεται στους πέντε στρατηγικούς της στόχους – Ανάπτυξη, Συμμετοχή, Βιωσιμότητα, Καινοτομία και Συνεργασία.
Οι SDGs αναγνωρίζουν ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και η παγκόσμια διασύνδεση έχει μεγάλες δυνατότητες να επιταχύνει την ανθρώπινη πρόοδο και να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (WTISD) είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η χρήση του Διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις κοινωνίες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και τρόπους γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος.
Κωστογιάννης Θοδωρής. Καθηγητής Πληροφορικής-Ηλεκτρονικών-Ρομποτικής