Μαθητές του 1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας (Τμήμα Βοηθών Φυσικοθεραπείας) επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας του ΙΕΚ PRAXIS και συμμετείχαν στο μάθημα Αρχές Μάλαξης.
Η λέξη μάλαξη προέρχεται από το ρήμα «μάσσω», που σημαίνει παρέχω χειρισμούς με τα χέρια, ζυμώνω. Εμφανίζεται με διάφορους όρους, όπως μασάζ, τρίψη κ.ά., αλλά η διαφορά τους έγκειται στο στόχο που έχουν και στον τρόπο προσέγγισης του ατόμου.
Η μάλαξη είχε ενεργό ρόλο στις ζωές των αρχαίων πολιτισμών και ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, όπου αρχικά είχε συνδεθεί στενά με τον αθλητισμό και αργότερα πέρασε το κατώφλι της ιατρικής επιστήμης.
Αξιόλογοι Έλληνες ιατροί (Ιπποκράτης, Πραξαγόρας, Ασκληπιάδης) αναγνώρισαν τα θεραπευτικά οφέλη της μάλαξης και υιοθετούσαν τέτοιου είδους τεχνικές και σε ασθενείς, τις περισσότερες φορές με μεγάλη επιτυχία.
Ο ιατρός Ηρόδικος υπήρξε θεμελιωτής της ιατρικής και της μάλαξης. Μαθητής του υπήρξε ο Ιπποκράτης, ο οποίος έθεσε ακλόνητα θεμέλια στη μάλαξη, δίδαξε τα είδη μάλαξης και τους χειρισμούς της, οι οποίοι δεν διαφέρουν σημαντικά από τους σημερινούς.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι: “η μάλαξη σε άτομα που έχουν την ίδια ασθένεια μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα” και προσπαθούσε σε κάθε άτομο να κινητοποιήσει διαφορετικές δυνάμεις του σώματος, εξατομικεύοντας έτσι τη θεραπεία κάθε ατόμου.
Η μάλαξη εφαρμοζόταν από τους παιδοτρίβες και τους αλλείπτες, ενώ σε περίοδο πολέμου ή σε περίπτωση που οι ειδικοί της μάλαξης δεν επαρκούσαν πριν από κάποιο αγώνισμα, τότε ο ένας πολεμιστής/αθλητής έτριβε τον άλλον. Οι κινήσεις που χρησιμοποιούνταν στην αρχή της μάλαξης ήταν απαλές και η ποσότητα του λαδιού ελάχιστη. Πίστευαν δε ότι για να έχει καλύτερα αποτελέσματα η μάλαξη θα πρέπει να γίνονται οι κινήσεις και ο λήπτης να προβάλει σθεναρή αντίσταση και να μην στέκεται απαθής.
Σημαντικό ρόλο κατά την αρχαιότητα φαίνεται να διαδραματίζει το μέσο με το οποίο γινόταν η μάλαξη. Στους ομηρικούς χρόνους η μάλαξη με τη χρήση λαδιού ήταν ευρέως διαδεδομένη και πραγματοποιούνταν μετά από επίπονη προσπάθεια. Κατά τον Όμηρο η επάλειψη με λάδι ήταν τόσο σημαντική που ούτε οι Θεοί δεν μπορούσαν να την αποφύγουν. Χαρακτηριστικό της εποχής ήταν η χρήση ελαίου από τη Θεά Ήρα, γνωστό με το όνομα «τεθυωμένον» έλαιο. Στα έπη του Ομήρου γίνεται αναφορά και στην Κίρκη, η οποία άλειψε το σώμα του Οδυσσέα με λάδι.
Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ρωμαίοι πρότειναν την εφαρμογή μάλαξης πριν το μπάνιο, για να προετοιμάσουν το σώμα και να ανοίξουν οι πόροι του σώματος, και μετά το μπάνιο, για να προκαλέσει μυϊκή χαλάρωση και ευεξία.
Αν και η μάλαξη προήλθε από την ανατολή, στην αρχαία Ελλάδα έγινε η αναγωγή της σε επιστήμη, εξελίχθηκε και απέκτησε ιατρική υπόσταση. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε σήμερα οφείλονται στην αρχαιότητα, και αν και κάποια από αυτά έχουν τροποποιηθεί ο βασικός κορμός της μάλαξης είναι ο ίδιος.
Μάθε Περισσότερα Για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS
Δες Τα Επερχόμενα Σεμινάρια Φυσικοθεραπείας – Νοσηλευτικής – Ιατρικών Επαγγελμάτων Του ΙΕΚ PRAXIS